Fotbolls-VM 2014

Nästa år mellan 12 juni och 13 juli avgörs som bekant världsmästerskapet i världens absolut största sport i Brasilien. Det blir första gången på 36 år som ett fotbolls-VM avgörs i Sydamerika. Senaste gången var i Argentina år 1978 då hemmanationen slutligen också stod som segrare.

VM 2014

Nästa års VM blir det andra på brasiliansk mark. Det första avgjordes här år 1950 där hemmanationen fick se sig snuvade på guldet av grannlandet Uruguay, som knep förstaplatsen just före Brasilien efter en helt avgörande match inför närmare 200 000 åskådare på Maracana-stadion i Rio de Janeiro. I samma turnering tog Sverige hem bronset. Återstår att se om detta upprepas nästa sommar.

VM-turneringen nästa år blir den 20:e totalt och även den första på 20 år som avgörs på det västra halvklotet. Hittills är fem länder kvalificerade för turneringen, värdnationen Brasilien, samt lagen från den asiatiska kvalificeringen som redan avgjorts, Japan, Australien, Iran och Sydkorea.

VM kommer att spelas på totalt tolv arenor runt om i Brasilien med final på Maracana-stadion i Rio de Janeiro, vilken efter ombyggnad numera rymmer knappt 77 000 åskådare. Öppningsmatchen 12 juni spelas mellan Brasilien och något annat än så länge okänt lag på Arena Corinthians i Sao Paulo. Läs mer här om Brasilien är i fas inför turneringen.

Med undantag för någon enstaka match kommer matcherna att spelas mellan 13.00 och 19.00 lokal tid, vilket för svensk del innebär att första matchen startar strax efter jobbet vid sex på kvällen och den sista vid midnatt. Dock så kommer samtliga matcher i slutspelet att starta antingen 13.00 eller 17.00 lokal tid, vilket för svensk del innebär kl 18 och 22. Finalen, som spelas söndagen 13 juli har avspark kl 16 lokal tid, vilket innebär nio på kvällen för vår del.

Är du redan nu säker på vilka som kommer att ta hem världens mest åtråvärda trofé, då kanske det är läge att redan nu lägga ett oddsspel på detta lag. Är du inte säker? Ta då en titt på sport- och spelcommunityn www.svenskaspelare.com, där kan du få speltips, och något närmare VM så kommer du säkerligen att få ett heltäckande expertutlåtande på vilka som är favoriter till medaljerna.

Till skillnad från tidigare turneringar som exempelvis VM i Japan/Sydkorea 2002 och USA-VM 1994 är tiderna alltså denna gång rätt hyfsade för svenskt vidkommande och det är ju alltid skönt.

Det här inlägget postades i Sport. Bokmärk permalänken.