Klassiska sport logotyper

Logotypen är det varumärke som många känner igen sitt lag på inom sporten. Består ofta av en symbol som kombineras med namnet på laget. I många sporter med gamla lag lever logotypen kvar i generation efter generation och kan ibland uppdateras något eller bytas ut helt, men oftast med samma grund som de ursprungliga.

recreation-leisure-sports

Hockey

Inom SHL och föregångaren, Elitserien finns en del klubbmärken och logotyper som hängt kvar utan större förändringar i många år, Brynäs, Leksand och Djurgården. Inom NHL lever gamla logotyper kvar bland klubbarna medan några ändrat sina efter bland annat namn byte på klubben.

Fotboll

Många logotyper inom svensk fotboll har ett utseende av ett emblem eller en sköld med klubbens bokstäver eller hela namn och så klart i klubbens färger. Vanligt förekommande hos många klubbar är rankor som går upp på var sida om märket men det är sällan med något motiv i övrigt i loggan. Tittar vi på loggor i till exempel spanska ligan ser vi samma fenomen dyka upp men inte lika ofta. Randigt och gärna krönt med en krona och ofta även ett motiv som kan vara en fladdermus eller en boll som exempel.

Basket

Även inom den svenska basketen kan man se en viss del av sköldar men här är man mer grafisk och själva namnet på laget är ofta den del i loggan som man koncentrerar sig på. Man kan även se detta hos de amerikanska basket loggorna och är det en figur med i loggan håller den ofta i en basket boll.

Det här inlägget postades i Sport. Bokmärk permalänken.