Rivalitetens liga

England är för många en synonym till fotboll. Den geografiska närheten och Tipsextra-generationens band till ligan gör Premier League till den liga flest svenskar har en anknytning till. 

Förutom det överflöd av fotbollsstjärnor som finns i den engelska ligafotbollen är det också en liga som är känd för den otroliga rivalitet som finns mellan många klubbar. De många derbyna tillför en nerv som gör att även en match en måndagskväll i januari kan handla om liv och död.

Ett av de mest intensiva derbyna i England är Liverpoolderbyt mellan Liverpool och Everton. Merseyside-derbyt som det kallas får hela Liverpool och stora delar av fotbollsvärlden att stanna upp och brukar innebära täta och spännande matcher. Speciellt Liverpool har många fans i Sverige, något som gör att matchen också blir en angelägenhet i svenska hem.

Om vi vänder blicken mot huvudstaden, London finns det också här en djup rivalitet mellan flera klubbar. En av de mest kända derbyna är det så kallade ”North London Derby” mellan Arsenal och Tottenham. Detta är en match båda lagen gör allt för att vinna och historiskt har Arsenal varit det mest framgångsrika laget av de två. De har på senare år gått så långt att Arsenalfansen firar ”St Totteringham’s Day” den dag då Tottenham inte har möjlighet att passera Arsenal i ligatabellen. Återstår att se om de får fira den i år också.

I Manchester tampas de två storklubbarna Manchester United och Manchester City. United har generellt varit den mer framgångsrika av de två, men Citys framgångar de senaste åren har gjort att rivaliteten väckts till liv. Manchesterderbyna är idag matcher som inte bara handlar om tre poäng, utan om vilka som rakryggade kan gå till jobb eller skola på måndagen.

Det här inlägget postades i Sport. Bokmärk permalänken.