Det finns två olika typer av sportskador, akuta och kroniska. En akut skada uppstår plötsligt, som exempelvis vrickningar, muskelbristningar och benbrott. En vanlig orsak till akuta skador är att du tränar hårt utan att först värma upp dina muskler.
Kroniska sportskador uppstår när du överanvänder en kroppsdel eller utför repetitiva rörelser under en längre tid, exempel på sådana är benhinneinflammation, knäskada och tennisarmbåge.
Löparknä
Den vanligaste typen av sportskador är knäskador och runt 80 % av knäskadorna beror på överbelastning. Löparknä innebär att senan på utsidan av ditt knä har blivit överbelastad. Naprapatlandslaget kan hjälpa dig med kroniska såväl som akuta sportskador.
Muskelbristningar, vrickningar och benbrott
Om en muskel utsätts för stora påfrestningar kan muskelfibrer slitas av, sådana muskelbristningar kan inträffa inom varje idrott. Vrickningar av fotleden är vanliga i sporter som tennis, volleyboll, badminton och fotboll. Om du har stukat eller vrickat en led uppkommer smärtan plötsligt. Du kan ha brutit ett ben om det gör mycket ont när du belastar den skadade kroppsdelen.
Hälsporre
Hälsporre är vanligt om du har precis börjat löpträna. En orsak till hälsporre är att du har lågt fotvalv och pronerar när du springer vilket ökar trycket på senan i din hålfot. Hälsenan kan även gå av helt eller delvis om du förflyttar dig snabbt i sidled.